In onze relaties streven wij allemaal naar een gevoel van verbondenheid met de ander. We zoeken acceptatie, liefde, vriendschap steun etc. Het aangaan van relaties is onze manier om deze verbondenheid te vinden. Relaties kunnen echter ook uitdagend zijn. Of je nu worstelt met communicatieproblemen, ingewikkelde patronen, omstandigheden of specifieke problemen.  Dit kan afstand creëren wat weer kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, onbegrip, verdriet en boosheid.

In de interacties met anderen ontstaan patronen, beïnvloed door omstandigheden, persoonlijkheid en wat we hebben waargenomen bij onze ouders of andere belangrijke personen. Deze patronen kunnen ooit nuttig zijn geweest, maar na verloop van tijd kunnen ze irritaties veroorzaken. Wat ooit hielp, kan nu afstand creëren, waardoor het moeilijk wordt om je op je gemak te voelen bij de ander.

 

 

Oorzaken van Relatieproblemen

Relatieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals o.a.:

  • Rouwverwerking op verschillende manieren
  • Psychische of lichamelijke problemen die de relatie beïnvloeden
  • Seksuele problemen
  • Verliefdheid op een ander, vreemdgaan
  • Veranderingen in levensfasen en behoeftes

Het gewoon samen praten over jullie problemen is een eerste stap naar oplossingen en het herstellen van nabijheid. Echter, bij grote afstanden, negeren en frequente ruzies lukt dit zonder hulp soms niet meer of is dit niet meer genoeg. In dergelijke gevallen kan relatietherapie een waardevolle aanvulling zijn om samen te onderzoeken waar de problemen vandaan komen, helder te krijgen wat jullie gezamenlijke wens is te kijken wat er nodig is.

Binnen de Gooise Psychologen Praktijk wordt er relatietherapie geboden waarbij gebruik wordt gemaakt van methodieken vanuit o.a. de systeemtherapie, EFT, Gottman, cognitieve gedragstherapie, gedragsveranderende gezinstherapie en schematherapie.

Onze relatietherapeuten zijn BIG geregistreerde GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen die zich verder gespecialiseerd hebben middels verschillende vervolgopleidingen op het gebied van seksualiteit, partner-relatie, systeem- en gezinstherapie.

 

 

Kosten

Relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er is echter wel een uitzondering: als relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, wordt relatietherapie wel vergoed door de basisverzekering. Hierbij heb je ook te maken met eigen risico, waardoor je het eerste deel van de kosten zelf betaalt.

Er zijn een aantal zorgverzekeringen die relatietherapie vergoeden vanuit een aanvullende verzekering. Relatietherapie valt niet altijd onder hetzelfde ‘kopje’. Het kan zijn dat relatietherapie valt onder seksuologie, psychologische hulpverlening of onder alternatieve geneeswijzen.

Voor relatietherapie bestaat geen vergoeding vanuit de basisverzekering, omdat deze vorm van therapie niet onder eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ valt. Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt een vergoeding voor relatietherapie.

De kosten van een consult van 45 minuten bedragen: €140,-

De kosten van een consult van 60 minuten bedragen €186,-