De Gooise Psychologen Praktijk helpt ook bij dyslexie via de zusterpraktijk de Gooise Praktijk voor kind en jeugd.
Wat is Dyslexie?
Dyslexie kenmerkt zich door hardnekkige lees- en/of spellingproblemen. Deze problemen kunnen behoorlijke consequenties hebben voor het kind: het lezen/spellen komt niet op gang of stagneert, of het kind krijgt last van emotionele problemen (bijvoorbeeld faalangst of weerzin tegen lezen/schrijven) omdat het merkt dat het allemaal niet zo makkelijk gaat als bij andere kinderen. In de hogere klassen kunnen er problemen ontstaan bij de andere vakken omdat het veel meer tijd kost om de lesstof door te nemen en te begrijpen. Er kan pas gesproken worden van dyslexie als een kind niet profiteert van kwalitatief voldoende leesonderwijs.
Het is dan ook van belang om (het liefst zo vroeg mogelijk) dyslexie bij een kind vast te stellen zodat er adequaat en snel gereageerd kan worden door kind en omgeving tijdens de rest van de schoolloopbaan. Hierbij kan gedacht worden aan extra begeleiding gericht op het lezen/spellen tot en met het krijgen van extra maatregelen en voorzieningen in de klas.
Onze praktijk biedt naast onderzoek naar dyslexie tevens dyslexiebehandeling.
Reden voor onderzoek
- niet op gang komen of stagnatie van lezen en/of spellen
Werkwijze
De Gooise Praktijk voor Kind en Jeugd volgt het “Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling” van Leo Blomert. Om de diagnose dyslexie te kunnen vaststellen zijn diverse gegevens nodig van u als ouders én van de school. Dit zal met u doorgenomen worden voordat het traject zal worden opgestart.
Hiervoor heeft onze praktijk een tweetal formulieren ontwikkeld die u na aanmelding zullen worden toegestuurd. Tevens wordt aan de school gevraagd om de gegevens uit het leerlingvolgsysteem mee te sturen.
Op grond van deze formulieren kan de GZ-psycholoog beoordelen of het zinvol is om een dyslexieonderzoek uit te voeren en of u in aanmerking komt voor vergoeding van het onderzoek naar dyslexie. Het kan zijn dat er nog onvoldoende leesondersteuning heeft plaatsgevonden waardoor de GZ-psycholoog in eerste instantie zal adviseren tot extra ondersteuning middels remedial teaching alvorens een dyslexieonderzoek uit te voeren. Bij onze praktijk werken remedial teachers die deze extra ondersteuning kunnen bieden.
Wij hebben goede contacten met de meeste scholen in Huizen, Blaricum, Laren en Eemnes, maar werken daarnaast ook regelmatig samen met andere scholen binnen en buiten het Gooi.
Onze praktijk is aangesloten bij het Kwaliteitsinstituut Dyslexie.
Onderzoek
In het onderzoek wordt een analyse gemaakt van het niveau van lezen en spellen, er zal onderzoek worden gedaan naar factoren die samenhangen met dyslexie op het gebied van de fonologische verwerking en het snel benoemen, en er wordt onderzocht of er mogelijk sprake is van andere factoren die de problemen met lezen / spellen mogelijk verklaren.
In onze praktijk wordt gebruik gemaakt van de Dyslexie Screenings Test (DST) en de 3DM. Tevens worden nog verschillende lees- en spellingtests gebruikt evenals geheugen en aandachtstests (EMT, Klepel, PI-dictee, AVI, CB&WL, 15WT, D2 etc.). Mogelijk vindt er eveneens een intelligentieonderzoek plaats.
De onderzoeker maakt een verslag van het onderzoek en de bevindingen, stelt (indien van toepassing) een Dyslexieverklaring op en bespreekt het onderzoek met de ouders in een eindgesprek. Bij onze praktijk kunt u ook terecht voor de behandeling van dyslexie.
Kosten
Kosten Gooi en Vechtstreek
De Gooise Praktijk voor Kind en Jeugd heeft een overeenkomst afgesloten met alle gemeenten binnen Gooi en Vechtstreek, waardoor het dyslexietraject volledig vergoed wordt. Dit wordt rechtstreeks bij de gemeente gedeclareerd.
Indien u een beschikking heeft van de gemeente, dan wordt het dyslexieonderzoek in ieder geval vergoed en als uit het onderzoek naar voren komt dat er sprake is van “ernstige, enkelvoudige dyslexie” bij uw kind, dan wordt ook de behandeling hiervan vergoed door de gemeente.
Kosten gemeente Amersfoort
De Gooise Praktijk voor Kind en Jeugd heeft een overeenkomst afgesloten met alle gemeenten binnen Amersfoort, waardoor het dyslexietraject volledig vergoed wordt. Dit wordt rechtstreeks bij de gemeente gedeclareerd. De school uw kind dient u door te verwijzen middels een brief/mail met een cc naar het samenwerkingsverband waartoe de school behoort (Berséba, de Eem of Unita) én met een cc naar de gemeente waarin uw kind woonachtig is. U kunt u uw kind daarna bij ons aanmelden. We vragen u en school om diverse documenten in te vullen. Op basis daarvan kunnen wij beoordelen of er inderdaad recht is op vergoede diagnostiek/behandeling. Als dit het geval is, dan wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek bij ons en zullen de kosten van het dyslexieonderzoek dus vergoed worden door de gemeente. Als uit het onderzoek naar voren komt dat er sprake is van “ernstige, enkelvoudige dyslexie” bij uw kind, dan wordt ook de behandeling hiervan vergoed door de gemeente.
Indien er geen “beschikking” afgegeven is door de gemeente, kan er ook particulier onderzoek (of screening) of behandeling van dyslexie plaatsvinden, maar dan zullen de kosten voor eigen rekening zijn. Ook hebben scholen soms budget hiervoor. Dit kunt u bij de school van uw kind of het Samenwerkingsverband waarbij de school is aangesloten, navragen.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Gooise Praktijk of u kunt telefonisch contact met ons opnemen.